Over ons

Over de Schutroe

Over ons


HBSV de Schutroe telt momenteel ongeveer 50 leden, in alle leeftijdscategorieën (aspiranten, cadetten, junioren, senioren, veteranen). Deze leden nemen deel aan verschillende disciplines (indoor, outdoor, veldschieten) met verschillende bogen (recurve, barebow, compound, longbow). Op vrijdagavond wordt er training gegeven aan de jeugd. Deze training wordt door eigen leden gegeven. Verder zijn er nog 3 momenten per week waarop getraind kan worden. De vereniging en haar leden zijn aangesloten bij de Nederlandse Handboog Bond (NHB). Hierdoor kan er zowel in teamverband als individueel deelgenomen worden aan wedstrijden, zowel indoor als outdoor.


Op het sportieve vlak zijn er door de jaren heen door de leden van HBSV de Schutroe diverse prestaties, kampioenschappen en bekers behaald. Ook hebben verschillende schutters in het Limburgs en Nederlands team aan wedstrijden mogen deelnemen. Op dit moment maakt ons jeugdlid Quinty Roeffen deel uit van het Nederlandse team Jong Oranje en traint op Papendal om de Olympische Zomerspelen van 2024 in Parijs te bereiken.

Accommodatie


Ons verenigingsgebouw aan de Wittebrugweg in Horst wordt volledig beheerd door de vereniging. Daar beschikken we zowel over binnen- als buitenbanen. Binnen zijn 12 banen te vinden waar op 18 meter en 25 meter geschoten kan worden. Buiten kan er op 2 banen geschoten worden op een maximale afstand van 50 meter. Hierdoor kan er het hele jaar rond geschoten worden.

Verder is onze accommodatie voorzien van een grote kantine. Zo is er naast het schieten ook altijd ruimte voor een gezellig praatje met een drankje erbij. Het gebouw is rolstoelvriendelijk en voorzien van een mindervalidetoilet. Sinds maart 2023 zijn wij ook een officiële rookvrije vereniging.

Geschiedenis


Handboogsportvereniging (HBSV) de Schutroe werd opgericht op 10 oktober 1966 en bestaat daarmee inmiddels al ruim 50 jaar. In eerste instantie werd de vereniging opgericht onder de naam "Willem Tell Horst". Een jaar later werd de naam veranderd in Handboogschietvereniging "De Schutroe". Pas sinds oktober 2008 draagt de vereniging zijn huidige naam.

 

De vereniging is begonnen in het Patronaat te Horst, nu "Clarenshof". Na ruim een jaar kregen ze onderdak bij Café Moorren (nu Café Cambrinus) aan de Venrayseweg. Hier werden door de pioniers de eerste schietstanden gebouwd waar in de zomermaanden geschoten kon worden. In april 1967 werden deze feestelijk geopend. Deze schietstanden waren zo ingericht dat er in twee richtingen geschoten kon worden.

 

Na enkele jaren ontstond de behoefte om op eigen banen te schieten en het noodgebouw voldeed ook niet meer aan de eisen van de tijd. Zo werd er begin 1973 een eigen doellokaal met 5 banen gerealiseerd waar zomer en winter geschoten kon worden. In maart van datzelfde jaar heeft de vereniging de Koninklijke goedkeuring verkregen van de toenmalige Koningin Juliana. In 1975 werden de banen volledig geautomatiseerd. Hierdoor kwamen de doelpakken over een rails naar voren zodat een schutter zijn schietresultaten aan de meet kon noteren.

 

Doordat het doellokaal te klein was geworden, door de aanwas van nieuwe leden, werd in augustus 1984 een grotere schietbaan en doellokaal aan de Wittebrugweg te Horst geopend. Deze werd door Deken P. Dinghs van Horst ingezegend, waarna door Burgemeester Steeghs de openingshandeling werd verricht op de 12 automatische banen welke ook geschikt waren voor mindervalide schutters. Deze banen met clublokaal waren door de leden met medewerking van bevriende vakmensen in ruim één jaar hard zwoegen opgebouwd.

 

De aanleg van de Rijksweg A73 gooide na enkele jaren alweer roet in het eten, waardoor het mooie met eigen arbeid gebouwde clublokaal weer moest verdwijnen. Op 8 mei 1993 werd het nieuwe clubgebouw door burgemeester van Horst, R. Fasol, geopend en hierna vond de inzegening plaats door pastoor J.W. Berkemeijer van de Norbertus parochie. Deze zelf gebouwde accommodatie is een geheel overdekte schietruimte van 50 meter waar tot op de dag van vandaag geschoten wordt.