Indoor competitie

  • -

Indoor competitie

Category:wedstrijden Tags : 

Handboogschieten indoor een wedstrijdvorm waarbij gestructureerd via tijdslimieten telkens 3 pijlen worden geschoten op 18 meter.

Individueel of met een team. “De Schutroe” heeft veel deelnemers bij de indoorcompetitie.
De schietafstand is altijd 18 meter waarbij gebruik wordt gemaakt van stoplichten, tijdsindicatie en geluidsignaal. Jeugd op groot blazoen (80cm). Vanaf een leeftijd van 13 jaar wordt er geschoten op een klein blazoen(40cm).Compound wordt geschoten op een Dutch target Blazoen. Bij de officiële wedstrijden zoals rayonkampioenschappen, bondskampioenschappen en selectiewedstrijden schiet men meestal op de z.g. Dutch Target blazoenen. Elke sporter heeft een drievoudig blazoen waarbij op elke spot een pijl moet worden gescoten. De lagere klassen schieten meestal op een 40 cm blazoen waarbij alle ringen zichtbaar zijn, van 1 t/m 10 inclusief de “inner ten” De dutch target blazoenen hebben als laagste ring de 6. Komt de pijl buiten de zes dan moet een misser genoteerd worden.

Tijdslimiet

Zodra een schutter aan de beurt is klinkt er een geluidsignaal dat aangeeft dat de sporter met boog naar de meet (schietlijn) mag komen. Het licht is dan oranje. Na 10 seconden klinkt een tweede signaal en springt het licht op groen. De schutters aan de meet mogen dan hun drie pijlen schieten. Na 90 seconden springt het licht weer op oranje om de schutters te laten zien dat er nog 30 seconden resteren om hun schoten af te maken. Na deze dertig seconden klinkt er een geluidsignaal en springt het licht op rood. Pijlen geschoten tijdens rood licht hebben een misser tot gevolg. Maar niet de pijl die het laatste geschoten is maar de hoogst tellende van die drie pijlen wordt als misser genoteerd. Nadat 4 sporters hun 3 pijlen geschoten hebben klinkt er een dubbel geluidsignaal, het licht springt op rood en mogen de scores genoteerd worden en de pijlen getrokken.

Roulerende schietbeurten

Bij het indoor schieten krijgt men voor aanvang van de wedstrijd een beurt toegewezen, vaak 4 schutters op een baan en wordt verdeeld in A, B, C, D. De eerste twee ronden van een wedstrijd zijn proefrondes en schiet men als volgorde ABCD.
Na deze twee proefrondes Begin A, dan B, dan C, en als laatste D.
De tweede ronde schiet D als eerste gevolgd door A, B en C
De derde ronde schiet vervolgens C, D, A, B,
De vierde ronde schiet B, C, D, A,

De eerste roulatie is nu compleet en de volgende ronde schiet A weer als eerste. Als regel wordt gesteld dat diegene die het laatste schiet, de volgende ronde het eerste schiet.
Een wedstrijd in bijvoorbeeld regiocompetitie duurd in totaal 12 sets waarvan 2 proefsets.

Bij vele clubs worden z.g indoorwedstrijden gehouden met vrije inschrijving. In de voormiddag worden dan twee sets van 30 pijlen geschoten. De eerste set heeft proefpijlen de twee word begonnen zonder proefpijlen. In de namiddag herhaald zich dit geheel zodat een hele dag schieten 120 tellende pijlen opleverd. Meestal is een officiele scheidsrechter aanwezig om eventuele records en limieten kan onderschrijven. Deze kunnen nodig zijn voor bijvoorbeeld deelname aan het NK.

Bij “De Schutroe” schieten in seizoen 2017/2018 een record aantal Jeugdschutters mee aan de indoorcompetitie.